De Wonderfoon DeluxeDe Wonderfoon Deluxe biedt plaats aan maar liefst 100 liedjes uit vervlogen tijden. Deze 100 liedjes zijn verdeeld over 10 mappen.
Met de witte drukknop kan men door de mappen bladeren.
Bij een korte druk op de knop gaat men 1 map omhoog, houdt men de knop echter even ingedrukt, dan gaat men 1 map naar beneden.
Ook zijn de mappen te benaderen met de code via de kiesschijf. De werking is dus verder hetzelfde als het ontwerp van de normale Wonderfoon van wonderfoon.eu


 

De Wonderfoon is een oude PTT telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een kleine computer en mp3 speler.
Als de hoorn van de haak genomen word klinkt de kiestoon en wanneer er dan een nummer wordt gedraaid tussen de 0 en de 9 klink een liedje uit vroegere jaren.

De naam “Wonderfoon” is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden. In die telefoon zit een SD kaart, daar kunnen 30 liedjes op worden gezet, van Wim Sonneveld als Nikkelen Nelis tot Tom Manders als Dorus. Die muziek, samen met een apparaat dat ook uit vervlogen tijden komt, blijkt een mooi middel om ouderen te activeren, rust te geven en ook te emotioneren.

(Bron: wonderfoon.eu)


Zelf Bouwen

Om zelf een Wonderfoon te bouwen heeft u nodig:

  • 1 x 1KΩ weerstand
  • 1 x Kleine Speaker – 4Ω 3W
  • 1 x Kingston 8GB Class 4 microSD kaart met SD-kaart adapter
  • 1 x Mini MP3 Module YX5200
  • 1 x Wemos D1 Mini V3 – ESP8266 – CH340

U kunt dit als setje bestellen bij Tinytronics

Verder heeft u enige ervaring met Arduino en solderen van elektronica nodig….


 

Wemos D1 Mini V3 Mini MP3 Module UX5200

 


Het Schema

Een onmisbaar hulpmiddel bij het bouwen, is het schema.

De Software

Download hier de firmware voor de Wemos D1 Mini “Wonderfoon Deluxe”De Handleiding

Hier vind u een korte handleiding.

Een kleine demonstratie van de Wonderfoon Deluxe drukknop.


 

Tip:

Ook oude bakelieten toestellen zijn prima om te bouwen tot Wonderfoon.

 

Even terug naar de seventies…:-)Wonderfoon Deluxe v2.0 – Equalizer demo…

Geplaatst door Harry de Vries op Zondag 29 maart 2020
Demo Wonderfoon Deluxe met Equalizer

Mijn eerste Wonderfoon Deluxe met druktoetsen…

Geplaatst door Harry de Vries op Maandag 27 april 2020
Wonderfoon Deluxe Versie 2.3

De T65 is het in 1965 door de PTT geïntroduceerde standaard-telefoontoestel voor het Nederlandse telefoonnet. Op het toestel kon men verschillende uitbreidingen krijgen, onder andere een extra telefoon (om mee te luisteren), een extra bel en op de hoorn een spraakversterker, een luidsprekerversterker of een spraakonderbrekingstoets.

De oudste T65 was grijs met een grijs snoer, een witte bodem, en witte doppen op de hoorn. Aanvankelijk was de T65 leverbaar met en zonder aardtoets, later alleen met. Deze toets was ook wit.

Vanaf de jaren 70 was de T65 voor meerprijs in een kleur verkrijgbaar. Beschikbare kleuren waren rood, groen, wit, bruin, blauw en oranje, ook aangeduid als robijn, smaragd, ivoor, mokka, azuurblauw en orange. Bij deze toestellen waren de bodem, het snoer en de aardtoets zwart.

De azuurblauwe telefoon was binnen drie jaar na zijn introductie vervangen door de mokka versie en is dus relatief zeldzaam. Er was ook zeer kort een zwart exemplaar. Dit exemplaar is bijna niet te vinden.

De T65 was leverbaar met een kiesschijf voor pulskiezen en met drukknoppen voor toonkiezen. De laatste werd verstrekt aan abonnees die waren aangesloten op een computergestuurde telefooncentrale.

Een paar jaar na de T65 verschenen de W65 voor montage aan de wand en de I65 voor inbouw in een tafelblad of instrumentenpaneel. Deze toestellen werden op verzoek geleverd in plaats van de T65, maar bij het aanvragen van een aansluiting werd niet gevraagd wat voor toestel men wilde, zodat de meeste abonnees een T65 kregen. De W65 en I65 werden aanvankelijk uitsluitend met kiesschijf en in grijs geleverd. Later werden ze ook geleverd met TDK-toetsen. Ze waren technisch identiek aan de T65.

[bron: Wikipedia]